02 - Zářící Mrak

4:51 Night Vale CZ 0 Comments

Poušť se zdá ohromnou, téměř nekonečnou, a přesto nám vědci tvrdí, že někde, i teď, je sníh.

Vítejte v Night Vale.

Kampaň Turistické Rady Night Vale „Navštiv(itelné v) Night Vale“ odstartovala letáčky, které všechny přesvědčují, aby vzali své rodiny na výlety plné krajinek skrz stezky Radonového Kaňonu.

Jejich slogan? „Ten výhled je doslova dech beroucí.“

Plakáty budou vyvěšeny na policejních stanicích a prodejnách mraženého jogurtu v přilehlých městech, spolu s reklamními dary jako plastové obaly na dýchací přístroje.

A nyní, zprávy.

Zahlédli někteří z našich posluchačů zářící mrak, který se k nám přibližuje od západu? Totiž, John Peters, víte, ten farmář? Zahlédl jej dnes ráno nad horským hřebenem na západu. Řekl, že by si myslel, že je to zapadající slunce, kdyby denní doba nebyla špatně.

Zdá se, že mrak září různými barvami, které se pravděpodobně mění pozorovatel od pozorovatele, přesto všechny zprávy hlásí tiché pískání, když se k němu přiblížíte.

Již jedna smrt byla připsána Zářícímu Mraku. Ale poslouchejte, není to pravděpodobně nic. Pokud bychom měli zavírat městečko kvůli každé podivné událost, které se dá připsat alespoň jedna smrt, nikdy bychom neměli na vůbec nic čas, nemyslíte?

To tvrdí Šerifova Tajná policie a já souhlasím. Avšak, nešel bych tak daleko a nepodporoval bych jejich návrh, abyste utíkali přímo k mraku, křičíc a mávajíc rukama, jen abyste zjistili, co se stane.

Apačský Stopař, a připomínám, že to je ten běloch, co nosí obrovskou komixově nevhodnou Indiánskou čelenku, ohlásil, že našel nějaké zneklidňující důkazy týkající se nedávného incidentu na Night Valeské Poště, jež byla zapečetěna Městskou Radou po velkém křiku, který z ní byl slyšet před pár týdny.

Řekl, že za použití prastaré Indiánské magie proklouzl skrz bezpečnostní opatření rady na poštu a zjistil, že všechny dopisy a balíčky byly jen tak pohozené, jakoby tornádem.

Poštu naplňoval těžký zápach spáleného masa.

Na zdi byla slova napsána krví. „Více přijde již brzy.“

Věřili byste, že ten chlap řekl, že použil Indiánskou magii? To je ale grázl!

Je tu něco podivného: na pánských záchodcích zdejší stanice radia je kočka vznášející se ve vzduchu.  Vypadá naprosto šťastně a zdravě, ale vznáší se asi čtyři stopy nad zemí vedle umyvadla. Nevypadá, že by se mohl pohnout ze svého současného místa vznášení. Pokud ho pohladíte, zapřede, a bude se o vás třít jako normální kočka, pokud se k němu dost přiblížíte. Naštěstí, protože je vedle umyvadla, bylo celkem snadné nechat mu nějakou vodu a jídlo, kde se k tomu dostane, a je milé mít staničního mazlíčka.

Jen bych si přál, aby nebyl chycen ve vznášejícím se vězení na pánských záchodcích, ale co, žádný mazlíček není dokonalý. Stane se dokonalým, když se naučíte přijímat ho takového jaký je.

A nyní, zpráva od našich sponzorů.

Procházel jsem se po chladných písečných dunách, křehká tráva přerostlá, a nade mnou, na nočním nebi nade mnou jsem zřel. Hořkou chuť nedozrálých broskví a pach, jež sem nemohl zařadit ani mu uniknout.

Vzpomenul jsem si na jiné časy, jimž jsem nemohl uniknout. Vzpomněl jsem si na jiné pachy.

Měsíc se odplížil jako zraněné zvíře. Svět se zatočil, jako by ztratil kontrolu.

Soustřeďte se jen na svůj dech a vzdejte se myšlenek na výživu a budíky.

Procházel jsem se po chladných písečných dunách, křehká tráva přerostlá, a nade mnou, na nočním nebi nade mnou jsem zřel.

Tuto zprávu vám přinesla Coca Cola.

Městská Rada, ve spolupráci s vládními agenty z nejasné avšak hrozivé agentury, žádá všechny občany, aby se zastavili dnes večer v 7:00 v tělocvičně Night Valeské Základní Školy kvůli krátkému dotazníku o záhadných jevech, co nikdo v žádném případě neviděl, a podivných myšlenkách, co se nikomu v žádném případě nepřihodily. Protože všichni z nás jsou normální a v jiném případě bychom se stali vyhnanci z naší komunity.

Pamatujte, pokud něco uvidíte, nic neříkejte. A pijte na zapomnění.

Chlapecký Skaut Night Vale oznamuje drobné změny ve své hierarchii, jež bude odteď následující: Štěně Skaut, Orlí Skaut, Krvavý Skaut, Podivný Skaut, Bojový Skaut, Temný Skaut, Strašný Skaut, a nakonec, Věčný Skaut.

Jako vždy, přihlášky jsou automatické a náhodné, takže prosím vyhlížejte nachovou obálku, která vám sdělí, že váš syn byl vybrán do procesu.

Tohle asi nic neznamená, posluchači, ale John Peters – víte, ten farmář – hlásí, že Zářící Mrak je přímo nad Starým Městem Night Vale a zdá se, že z něj na zem prší drobné bytosti. Pásovci, ještěrky, pár vran, a další takové. 

Naštěstí se zvířata zdají být již mrtvá, takže Oddělení Dohledu nad Zvířaty Night Vale řeklo, že úklid těch by měla být hračka. Musí je jen hodit na věčnou zvířecí hranici v Misijním Lesoparku, takže, pokud je to to nejhorší, co můžeme od Zářícího Mraku čekat, říkám do toho, věnujte se svým každodenním záležitostem.  Jen si s sebou vezměte kvalitní deštníky schopné snést padající zvířata do, řekněme, pěti kilo.

Více o Zářícím Mraku podle toho jak bude pokračovat v plazení se skrz naše městečko.

A hej, mám pro vás tip, vezměte děti ven a využijte neustále se měnící odstín Zářícího Mraku, abyste ji nebo něj naučili barvy. Je to sranda a ukazuje jim to praktické využití toho, co se naučili.

Výstraha: Šerifova Tajná Policie pátrá po uprchlíkovi jménem Hiram McDaniels. který včera v noci unikl z vazby poté, co byl kolem deváté večer zadržen. McDaniels je popisován jako pětihlavý drak, přibližně osmnáct stop vysoký, s povětšinou zelenýma očima, a váží asi 3600 liber. Je podezřelý z pojišťovacího podvodu.

McDaniels byl včera večer zastaven pro překročení povolené rychlosti a Šerifova Tajná Policie pojala podezření, když jim údajně předložil falešný řidičský průkaz osm stop vysokého muže jménem Frank Chen. Po zjištění, že Frank Chen je vskutku pětihlavý drak, avšak odněkud z jiného než našeho světa, Tajná Policie prohledala McDanielsovo vozidlo.

Zastupitelé zdejších organizací pro občanská práva protestovali, že strážníci neměli žádný legální důvod k prohlídce vozidla, ale stáhli se, když jim bylo připomenuto důstojníky Tajné Policie, že náš zpátečnický právní systém podpoří jakékoliv staré autoritářské pravidlo vymyšlené na místě nehlídanými ozbrojenými násilníky stínové vlády.

Tajná Policie říká, že McDaniels unikl z vazby poté, co jeho fialová hlava začala chrlit oheň, a že byl naposled viděn, jak letí a řve nad Rudou Mesou.

Tajná Policie vás žádá o tipy, které by vedly k zatčení Hirama McDanielse. Připomínají vám, že pokud jej uvidíte, nemáte se přibližovat, protože je to doslova pětihlavý drak. Pokud máte jakékoli informace, kontaktujte Šerifovu Tajnou Policii. Ptejte se po Benovi.

Nápomocní tipaři se zaslouží jedno razítko na jejich kartičku Ostražitého Občana. Sesbírejte pět razítek, a získáte imunitu na stop značky na jeden rok.

A nyní se podíváme na komunitní kalendář.

V sobotu bude Veřejná Knihovna nepoznatelnou. Občané zapomenou na existenci knihovny od sobotních šesti hodin ráno do jedenácti hodin v noci. Knihovna se bude tak nějak renovovat. Není důležité, jak se bude renovovat.

Neděle je Den Teček. Pamatuje, červené tečky na to co máte rádi, modré tečky na to co nemáte rádi. Jejich záměna může přivodit trvalé následky.

V pondělí Louie Blasco nabízí hodiny bluegrass v zadní části Louieho Music Shopu. Ovšemže obchod shořel před několika lety a Louie ihned utekl z města s penězi z pojištění, ale píše tu, že byste si měli přinést své nástroje do rozbořené popelavé trosky, kde kdysi býval jeho obchod, a předstírat že tam s vámi je ve tmě a učí vás. Cena je 50 dolarů za lekci, splatné předem.

V úterý odpoledne se připojte k Night Valeskému Sdružení Rodičů a Učitelů a jejich prodeji cukroví na podporu Občanů Za Krvavou Vesmírnou Válku. Výtěžek poputuje na podporu vývoje neutronové bomby a nasazení k našim spojencům mimo sluneční soustavu.

Středa byla zrušena z důvodů chyby v plánování.

A ve čtvrtek je koncert zdarma. A … to je je vše co se tu píše.

Nové zprávy od Johna Peterse – víte, toho farmáře? Zdá se, že se Zářící mrak zvětšil na dvojnásobek a zahalil celé Night Vale ve svém podivném světle a tiché písni.

Správa Malé Ligy oznámila, že budou pokračovat ve hře jen, co postaví střechu nad hřištěm, kvůli narůstající velikosti padajících zvířecích mrtvol.  Mám tu několik zpráv o lvovi, takovém, jakého byste našli na sluncem vyprahlých pláních Afriky nebo v počůraném výběhu v zoo, který spadl na střechu Zmrzlinářství White Sand. Zmrzlinářství nabízí velký kornout s polevou komukoliv, kdo vymyslí jak se ho zbavit.

Šerifova Tajná Policie momentálně křičí otázky na Zářící Mrak ve snaze zjistit, o co mu jde. Prozatím Zářící Mrak neodpověděl.

Zářící Mrak s námi nepotřebuje mluvit. Necítí stejně jako my nicotní lidé. Nezná potřebu myšlenek nebo pocitů a lásky.

Zářící Mrak prostě je.

Všichni velebte mocný Zářící Mrak!

Všichni velebte!

A nyní, otroci Zářícího Mraku, počasí.

[The Bus is Late by Sattelite High]

Omlouvám se, posluchači. Nemám zdání, co se událo v dřívější části našeho vysílání – jakože si vůbec nepamatuji, co se stalo. Zkoušel jsem si přehrát pásky, ale všechny jsou prázdné a voní slabě po vanilce.

Zářící Mrak se mezitím přesunul. Nyní je jen zářící flíček v dálce, bzučící na východ do cílů neznámých. Možná nikdy plně nepochopíme, nebo nepochopíme ani trochu, co je zač a proč na naši komunitu shodil hromadu zvířecích mrtvol.

Ale, a teď je to trochu subjektivní, to je esence života, ne?

Občas zažijete věci, které se zdají v ten čas ohromné, jako třeba záhadný zářící mrak pohlcující celou vaši komunitu. Zatímco se dějí, zdají se jediným, na čem záleží, a sotva si můžete představit, že je tu svět mimo, kde se může dít něco jiného.

A tak Zářící Mrak jde dál. A vy jdete dál. A ta událost je za vámi. A může se vám zdát, že jak čas utíká, tak ji zapomínáte víc a víc. Nebo úplně, jako já.

A nezůstane vám nic, než podiv nad pomíjivostí i těch nejdůležitějších věcí v životě – a slabá, ale milá vůně vanilky.

Drazí posluchači, tady je seznam položek:

Emoce nad západem slunce, kterým nerozumíte
Ztracený mazlíček, nalezen
Ztracený mazlíček, nenalezen
Ztracené město mazlíčků na měsíci
Stromy, které vidí
Restaurace, které slyší
Nicota, která přemýšlí
Tvář napůl viděná před usnutím
Chvějící se ruce zoufale tápající po potřebných věcech
Sendviče
Ticho, kde má být zvuk
Zvuk, kde má být ticho
Nic co byste chtěli vidět
Něco, co jste mysleli, že je nic
Foliové obaly
Aviváž
Průtrž mračen
Noc
Odpočinek
Spánek
Konec

Dobrou noc, posluchači, dobrou noc.

Dnešní pořekadlo: Muži jsou z Marsu, ženy jsou z Venuše, Země je halucinace, podcasty jsou sny.



0 komentářů: